Sjuk idag

Fortfarande tidigare inlägg.

Allting har börjat kännas lite bättre nu iallafall. Det är fortfarande tungt att se Isaks tomma box, men jag bryter inte ihop hela tiden iallafall.

Idag har vetrinären varit ut för att vaccinera Early. Han skrev ut maskmedel på samma gång så nu har jag det iallafall. Ska hämta ut det på en gång när jag fått pengar.

Nu ska jag åka och hämta sonen på flygplatsen. Han har varit utomlands i en hel vecka. 34 grader har dom haft. Lite varmare än här där det är -15 grader.

24 feb

Idag är jag lite bättre i förkylningen. Tänkte åka till stallet om en stund och göra klart allting. Ska tömköra Early idag för jag orkar inte rida. Ska bara få ihop selen som jag plockat isär för att smörja. Det är många remmar i en enda stor hög. Selen hade legat ute i någon bod i många år innan jag fick den så den har luktat väldigt illa men förhoppningsvis så luktar den bättre nu iallafall.

Barnen har studiedag idag så de får följa med. Det brukar gå bra för det finns så mycket att titta på där. Stallet ligger bredvid ett litet flygfällt så det finns en massa flygplan att kolla på där. Stallkatterna är också en favorit. De är så kelsjuka att de klättrar på en för att få uppmärksamhet.

Jag har insläppet idag så jag måste dit en gång till sedan men det är så skönt att allt annat är klart när man tar in.

Har haft lite tråkigt nu på morgonen och satt och googlade Earlys släckt. Hans morfar verkar ha varit en trevlig prick, Nevele Pride. Han var jätteelak men duktig på att springa. Det kanske inte är så konstigt att han är så speciell Early.

Nevele Pride, en udda, ilsken häst som inte ens hans mor rådde på. Han var känd för sitt humör, men vad blev det av honom?
Hingstfölet Thankful's Major föddes den 28 maj 1965, och man kan säga att han var lite udda redan från början. Inte ens hans mor Thankful klarade av att hantera sin son. Han rent av misshandlade sin mor, så de fick skiljas åt när han endast var 3 månader gammal. Han kördes in redan som ettåring, och efter endast 3 månader gick han 1600 på endast 1.38.

När han sedan vid 2 års ålder såldes vidare till tränaren Stanley Dancer var han mycket vacker, men hans humör hade inte svalnat av genom åren, snarare tvärtom. Han såldes för hela 20 000 dollar: 150 000 kronor, vilket var mycket pengar på den tiden. Men det var inte själva Stanley Dancer som stog för denna stora räkning, det var den rika hotellägaren Slutsky. Hans hotellkedja hette "Nevele Holiday Hotels", och Nevele baklänges blir ju eleven, och släkten Slutsky hade just 11 medlemmar. Det var därifrån han fick sitt "nya" namn Nevele Pride. Ryktet om Nevele Pride spred sig sedan snabbt, men dock inte bara pga hans snabbhet. Hans humör var något av det värsta i historien, avbitna fingrar, knäckta axlar, insparkade revben och listan blev bara längre.

Nevele Pride gjorde dock inte så bra ifrån sig på sitt första lopp, orsaken till det var galopp, och han slutade som fyra efter stoet Viv Hanover. Men efter den händelsen kunde ingenting stoppa denna argsinte hingst! Som tvååring startade han 29 ggr och vann 26! 2 gånger blev han tvåa.Och på bara det året sprang han in 1,5 miljoner kronor, vilket är mer än någon annan 2-åring före honom. Han slog nytt världsrekord, alla kategorier, för tvååringar med 1.12.5 och slog det gamla världsrekordet för treåringar på 1000-metersbanan. Alla talade nu om denna otroliga travare.


Han hade nu sprungit in mer än 5,5 miljoner kronor. Bland de 21 segrarna som 3-åring fanns bland annat; Hambletonian Stakes, Kentucky Futurity, Yonkers trot, Dexter cup och Colonial Stakes. Vilket gjorde honom till Triple Crown-vinnare. Men inte nog med det - han var den förste att klara Grand Slam! Efter dessa händelser visste hela världen vem denna ilskna hingst var.

1938 hade den fantastiske Greyhound satt ett otroligt världsrekord på 1.11,6 och efter 31 år hade fortfarande ingen lyckats slå det. Men, Stanley Dancer var helt övertygad om att Nevele Pride kunde klara det, han var också den ENDA som kunde det. Trots att hästen hade haft ett brott på ett griffelben på vänster fram så var han säker. Nevele Prides skötare under just den tiden var svensken Hans Nilsson, den ende av hingstens skötare som med nöd och näppe undkom att bli skadad. I och för sig jobbade han alltid med kraghandskar. Den 31 augusti 1969 travade Nevele Pride in på banan i Indianapolis. En och tio... en och elva... en elva och tre! Nytt Världsrekord!!


Efter den händelsen fortsatte Nevele Pride sin fantastiska karriär:
I hällande regn slog han nytt rekord, 26 längder före sina konkurrenter, på en 800-metersbana, ett rekord som stod sig i alla fall ända fram t.o.m. 1993, i 14 år! Han slog världsrekord på 1000-metersbana och höjde sin totala prissumma till 6,5 milj. kr. Efter det var det dags för avelsboxen. Men kampen om Nevele Pride blev bitter. Det blev till slut stuteriet Stoner Creek som bildade ett bolag och köpte hingsten för 22 milj. kr. Därefter såldes 50 andelar för 450 000 kr/st. Varje andel berättigade ägaren att sända ett enda sto per år (!) till Nevele Pride. Detta begränsade honom till bara drygt 50 ston/år. Ett stort misstag. Trots att avkommorna blev topphästar blev de färre än vad som varit rättvist.

Ändå var Nevele Prides avelskarriär glänsande. Här i Sverige känner vi till topphästar som t.ex. Pershing, Madison Avenue, Zoot Suit, Evita Broline, Messerschmitt, Snack Bar m.fl. I hela världen har Nevele Pride över 100 avkommor med rekord bättre än 1.14.6! Många av dem ärvde sin fars argsinta humör, men det må vara honom förlåtet. Han var trots allt en av de allra största travhästarna i historien!


Den gamle kämpen fick ett eget hus i sin hage, fullspikad med varningskyltar. Där gick han och betade, helt ostört, och njöt av livet. In i det sista höll han sin omgivning i schack. En dag hoppade han över det höga staketet och spred skräck i hela grannskapet! I april 1993 insjuknade hingsten hemma på Stoner Creek Stud i Kentucky. Han opererades för tarmvred men dog strax efteråt.


Nevele Pride blev 28 år gammal.

EN HÄST I HISTORIEN! 

28 feb

Idag klev jag upp vid 8 och for till stallet. Mockade och gjorde iordning all mat. Solen lyste och det var ca -5 grader ute. Perfekt ridväder.

Jag och Early red ett ganska hårt pass med mycket trav och galopp. Han behövde göra av med lite energi som han lagrat under veckan då jag var sjuk. När vi kom hem var Early alldeles svettig så jag skrittade av honom ordentligt och sedan fick han på sig ulltäcket under vintertäcket. Han var nöjd att få gå ut i hagen och äta lunch med Magi. När jag kom hem var klockan bara 11.30.
 
Imorgon ska jag åka dit samma tid men då blir det nog bara en skrittrunda. Jag måste kolla hur sadeln sitter. Tror att den börjar bli lite smal. Det är tur att den går att ändra själv som han ändrar om sig. Early har rundat på sig rejält nu senaste månaden. Rumpan är alldeles rund nu. All pulsning i djupsnö har givit resultat. Han får mer och mer ryggmuskler och det är ju inte fel. Hoppas att han håller sig fin nu då och inte börjar rasa i vikt igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0